LATEST NEWS

Latest: >

Search This Blog

RRB General knowledge Science questions

 Science questions are very important in Upcoming Railway exams. More will be added soon.  

1. Which are the diseases caused by Bacteria ?
Ans: Tuberculosis Diphtheria Whooping cough Cholera Leprosy(Hansen's disease) Tetanus Plague Typhoid Gonorrhoea Syphilis  


2. Which are the diseases caused by Virus ?
Ans: Chickenpox Mumps Measles Poliomyelitis Rabies AIDS  

3. Which are the diseases caused by Protozoans ?
Answer: Amoebic dysentery Malaria African Sleeping Sickness Kala-azar (Leishmaniasis) 

4. Which are the diseases caused by Fungus ?
Answer: Athlete's foot Ringworm  

5. What is the full form of ELISA?
Answer: Enzyme-linked immunosorbent assay  

6. Which disease is known as 'Grave's disease' ?
Answer: Exophthalmic goitre   

7. Which virus cause Swine Flu ?
Answer: H1N1 

8. Which Virus causes Bird Flu ?
Answer: H5N1   

9. Which Mosquito is the Vector of Malaria ?
Answer: Female Anopheles Mosquito 

10. Which Mosquito is the Vector of Filaria ?
Answer: Culex Mosquito    

11. Minamata disease caused by Mercury poisoning

12. Itai Itai disease caused by Cadmium poisoning   louisebrown

13. When was the first test tube baby Louise Brown borne ?
Answer: 25 July 1978 (A possible questions since her mother recently died) 

14. Which day is observed as World Population Day ?
Answer: July 11 (birth of the 7 billionth baby)  

15. Which organ affects Bright's Disease ?
Answer: Kidney 

8 comments:

  1. WILL YOU PLEASE GIVE QUOESTIONES BASE ON LAB SUPERITENDENT EXAM...........

    ReplyDelete
  2. plz upload pharmacist gr 3 questions

    ReplyDelete
  3. RESPECTED SIR
    PLEASE UPLOAD PHARMACIST GRADE 3 QUESTIONS PAPERS SIR.

    ReplyDelete
  4. Thank you for putting effort to benefit all

    ReplyDelete
  5. really very valuable to all,thanks

    ReplyDelete

Thanks for choosing NAUKRI EXPRESS Dear Friends please post your valuable comments by which we can provide good service in future