LATEST NEWS

Latest: >

Search This Blog

Loading...

RPF PREVIOUS PAPER RAILWAY PROTECTION FORCE EXAM PREVIOUS PAPER

RAILWAY PROTECTION FORCE EXAM PREVIOUS PAPER


1. ?248+ \/52+?144 =?
(A) 14 (B) 16
(C) 18-8 (D) 16•6
Answer.B

2. The boys and girls in a collegeare in the ratio 3 : 2. lf 20% of the boys and 25% of the girls areadults, the percentage of students who are not adults is-
(A) 675% (B) 82-5%
(C) 78% (D) 58%
Answer.C
 3. Five years ago the average age of A, B, C, D was 45 years. By including X the present average
of all the five is 49 years. Then the present age of X is-—
(A) 64 years (B) 48years
(C) 45 years (D) 40 years
Answer.C
4. The difference between simple interest and the compound interest on Rs. 800 at 5% per annum for 1 year is—»
(A) Rs. 81
(B) Rs. 41
(C) Rs. 56•50
(D) None of these.
Answer.D
5. A boat moves downstream at the rate of 1 km in 6 minutes and upstream at the rate of 1 km in 10
minutes. The speed of current is-
(A) 2 km/ hr
(B) 1km/ hr
(C) l•5 km/ hr
(D) 2•5 km/ hr
Answer.A
6. The ratio of number of boys and girls in a school of 720 students is 7 : 5. How many more girls should be admitted to make the ratio 1 1 1 ?
(A) 90 (B) 220
(C) 120 (D) 240
Answer.C
7. A can do g of a work in 5 days. B can dog of the work in 10 days. ln how many days both A and B
can do the work ?
(A) 7%days (B) 9%days
(c) Sgdays (D) 10 days
Answer.B
11. Consider the following state- ments-
Assertion (A) : Median of {7, 2,12, 5, 9} is 7.Reason (R) : The middle most value ot a data arranged in ascending order is called median. Now select your answer acc0r• ding to the coding scheme given below-
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) alone is true
(C) (R) alone is true
(D) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A).
Answer.D
12. Match List-I with List-II correctly and select your answer using the codes given below—~
List-I
(a) Correlation coefficient
(b) Coefficient of variation
(c) For a symmetrical distribu- tion
(d) MeandeviationfromMedian List-II
1. Mean = Median = Mode
2. Least
3. Percentage variation
4, Cannot exceed unity
Codes :
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 3 Z 1
(B) 4 2 3 1
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 2 1
Answer.C
13. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Harmonic mean—A measure of skewness
(B) Mean deviation-An average
(C) Analysis —An arrangement of data
(D) Sales and profit -—-Positive correlation
Answer.B
14. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Data ——A collection of objects
(B) Mode —A well defined measure
(C) Range —Difference between the largest and the smallest items of a data
(D) Q. D.-A best measure of dispersion
Answer.C
15. The average of three numbers is 135. The largest number is 180 and the difference of the other two is 25. The smallest number is— _
(A) 130 (B) 125
(C) 120 (D) 100
Answer.D
16. By frequency distribution we mean the classification of data according to—
(A) dissimilarities
(B) similarities
(C) class intervals
(D) magnitude
Answer.C
17. Value of M.D. of [5, 5, 5, 5, 5) from Median is-
(A) 0 (B) 2
(C) 4 (D) 5
Answer.A
18. lf y = 3 + 2x, then the coefficient of correlation between x and y is~
(A) -1 (B) 0
(C) 0•5 (D) 1
Answer.D
19. Which one of the following measures cannot be computed for {2, 7, 5, 10, 4) ?
(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) Harmonic Mean
Answer. C
20. Consider the following statements—
Assertion (A) : Histogram is a graphical presentation of data. Reason (R) : Statistical data can be represented in the form of graphs.
Now select your answer according to the coding scheme given below-
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer.A
21. The Green Revolution has led to marked increase in—
1. Productivity of wheat
2. Productivity of pulses
3. Regional inequalities [
4. Inter-personal inequalities A Of the statements—
(A) 1 and 2 are correct
(B) 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) All are correct.
Answer.A
22. The chief centre or meeting point of the Indo-Roman trade was-
(A) Arikamedu
(B) Alexandria
(C) Madurai
(D) Musiri
Answer.D
23. The Indus Valley Civilization is about-
(A) Ten thousand years old
(B) Seven thousand years old
(C) Five thousand years old
(D) Three thousand years old
Answer.D
24. Upanishads are books on-
(A) Religion
(B) Yoga
(C) Philosophy
(D) Law
Answer.C
 
25. Which one of the following iscorrectly matched 7
(A) Ellora caves -Sal
(B) Mahabalipuram -Rashtral
(C) Meenakshi temple -Pallavas
(D) Khajuraho —Chandelas
Answer.D
26. Which of the following were included in the Cripps propo» sals ?
1. India was promised domin-
ion status
2. Setting up of a constitution- making body consisting of the elected representatives from British India and mem- bers from the princely states.
3. Setting up of an Executive Council composed of Indians alone
4. It suggested partition of India 
Of the statements-
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) 1, 2 and 4 are correct
Answer.A
27. The Iain temples known for the finest marble carvings in India are situated at-
(A) Gwalior i (B) Iaipur
(C) Gandhara (D) Dilwara
Answer.D
28. Who prepared the draft of the ’Quit India' resolution ?
(A) Acharya Kripalani
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Pattabhi Sitaramayya
Answer.B
29. Arrange the following events in chronological order and mark the correct choice from the options given below-
1. Death of Bal Gangadhar Tilak
2. Nagpur session of the Congress
3. The Moplah uprising
4. The inauguration of Vishwa Bharati at Shantiniketan.
(A) 4, 3, 2 and 1
(B) 3, 4, 2 and 1
(C) 2, 1, 3 and 4
(D) 3, 2, 4 and 1
Answer.*
30. Who is called as the father of pure Tamil movement ?
(A) Bhavanar
(B) Bharathi
(C) Thiru.V. Kalyanasundaranar
(D) Maraimalai Adikal
Answer.D
31. The district with highest population in Tamil Nadu as per 2001 census is-
(A) Madurai
(B) Chennai
(C) Coimbatore
(D) Trichi
Answer.C
32. The district with highest literacy rate in Tamil Nadu is-
(A) Kamniyakumari
(B) Tirunelveli
(C) Cuddalore
(D) Thanjavur
Answer.D
33. The density of population in Tamil Nadu is (as per 2001 census)-
(A) 478 (B) 456
(C) 411 (D) 626
Answer.A
34. SEBI has introduced rolling settlement for selected shares under the method-
(A) All shares have to be paid for on the day of purchase
(B) Purchaser has to make advance payment for the share
(C) Purchase can be set oft against sales
(D) Payment has to be settled at the end of 5th day
Answer.D
35. Which of the following state» ments is correct regarding Indira Awas Yojana ?
(A) Soil and water conservation works
(B) Construction of rural roads
(C) Providing houses at free of cost to the members of SC / ST • and free bonded labourers
(D) Land development and waste land development
Answer.C
36. Match List-I with List—II correctly and select your answer using the codes given below- List-I List-II
(a) IFCI 1. 1955
(b) ICICI 2. 1964
(c) IDBI 3. 1948
(d) EXIM Bank 4. 1971 
Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 2 4 1
(C) 3 1 2 4
(D) 2 3 4 1
Answer.C
37. Consider the following state- ments-
1. The expansion of the public sector was based on Indus— trial Policy Resolution, 1956
2. Govt. has announced New Industrial Policy in ]uly,1991.
3. Govt. has not announced any industrial policy at all. Of the statements-
(A) 1 alone is correct
(B) 2 alone is correct
(C) 1 and 2 are correct ‘
(D) All are correct _
Answer.C
38. On whose vision was the term ’democratic socialism’ described ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Srnt. Indira Gandhi
(C) Iawaharlal Nehru
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer.C
39. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Industrial policy statement -2002
(B) Report on the committee on disinvestment of shares (Rangarajan Committee) -1987
(C) Common Minimum Programme of United Front Govt. -1996
(D) Start of tenth Five-Year Plan -2005
Answer.C
40. For which purpose is the finance commission appointed ?
(A) To make recommendahon for devolution of non-plan revenue resources
(B) To earn foreign exchange
(C) To recommend measures for profit making public sector enterprises
(D) To impose taxes
Answer.A
41. In which year was Legislative Council abolished in Tamil
Nadu ?
(A) 1984 (B) 1985
(C) 1986 (D) 1987
Answer.C
42. The major emphasis in the First Five-Year Plan was on-
(A) Employment generation
(B) Agriculture
(C) Export promotion
(D) Industry
Answer.B
43. UNICEF was established in the year-
(A) 1946 (B) 1956
(C) 1949 (D) 1954
Answer.A
44. Which one of the following is correct .
(A) Human Development Index
-United Nations
(B) PQLI -1996
(C) Social Indicators -I.ndia
(D) Welfare measures -Morris
Answer.A
45. Indian Telephone Industries Ltd. is located at-
(A) Mumbai and Bangalore
(B) Bangalore
(C) Mumbai and New Delhi
(D) Mumbai and Chennai
Answer.B
46. Raurkela steel plant was set up with the assistance from-
(A) USSR
(B) UK
(C) USA
(D) West Germany
Answer.D
47. The Oil and Natural Gas Com- mission was set up i.n•- .
(A) 1956 (B) 1957
(C) 1959 (D) 1961
Answer.A
48. The Deputy Chairman of Planning Commission——
(A) Is the Prime Minister
(B) Is the Planning Minister
(C) Holds the rank of a cabinet minister _
(D) Is an economist of repute
Answer.C
49. World Trade Organisation was started in the year•
(A) 1984 (B) 1994
(C) 1995 (D) 1996
Answer.C
50. In Tamil Nadu, the district with the highest sex ratio as per 2001 census is-
(A) Tuticorin (B) Tirunelveli
(C) Rarnnad (D) Nilgiris
Answer.B

No comments:

Post a Comment

Thanks for choosing NAUKRI EXPRESS Dear Friends please post your valuable comments by which we can provide good service in future