LATEST NEWS

Latest: >

Search This Blog

RRC GROUP D EXAMS FULLY SOLVED PAPER

(POST: GROUP D ) E.NO.1/2008
 BOOKLET NO - SET E3


1. The highest civilian award in the country which is given by the President of India on January
26 is
(A) Padma Vibhushan (B) Ashok Chakra
(C) Bharat Ratna (D) Padma Shri

2. Loktak lake is situated in the state of
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Manipur (D) Tripura


3. India became an independent country on
(A) 15th August, 1947 (B) 15th August, 1948
(C) 15th August, 1949 (D) 15th August, 1950

4. Pandit Bhimsen Joshi was a renowned
(A) classical dancer (B) classical vocalist
(C) poet (D) novelist

5. Dada Saheb Phalke Award is given for outstanding contribution to the cause of Indian
(A) sports (B) literature
(C) cinema (D) handicraft

6. Arjuna Award is given to outstanding
(A) sports person (B) musician
(C) film director (D) sports coach

7. Our national animal is the
(A) Lion (B) Elephant
(C) Tiger (D) Bear

8. Name the capital of Arunachal Pradesh
(A) Itanagar (B) Agartala
(C) Aizawl (D) Imphal

9. The Supreme Court of India is located in
(A) Kolkata (B) New Delhi
(C) Chandigarh (D) Mumbai

10. In India, the first commercially viable oil well was drilled at
(A) Digboi (B) Numaligarh
(C) Barauni (D) Namdapha

11. The Ashoka Chakra depicted centrally on the white stripe of the National Flag has
(A) 12 spokes (B) 22 spokes
(C) 24 spokes (D) 20 spokes

12. Which state is associated with the development of dance form ‘Kuchipudi’ ?
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Tamil Nadu

13. When a bar magnet is freely suspended, it points roughly in a
(A) east – west direction (B) east – north direction
(C) north – south direction (D) north – west direction

14. An electric motor converts
(A) mechanical energy into electrical energy
(B) electrical energy into mechanical energy
(C) mechanical energy into sound energy
(D) electrical energy into sound energy

15. Electrical fuses installed in the house are connected in the
(A) live wire (B) neutral wire
(C) earth connection (D) none of these

16. Dry ice is basically
(A) frozen water (B) solidified carbon dioxide
(C) solidified nitrogen (D) solidified hydrogen

17. A person climbing a hill bends forward in order to
(A) avoid slipping (B) increase speed
(C) reduce fatigue (D) increase stability

18. We get energy directly from
(A) the sun (B) ocean
(C) space (D) mountains

19. Sound travels at maximum speed in
(A) vacuum (B) air
(C) water (D) steel

20. Echoes are produced when the sound is
(A) reflected (B) diffracted
(C) polarized (D) refracted

21. Air is a mixture of gases. About 78 % of this gaseous mixture is
(A) Nitrogen (B) Oxygen
(C) Carbon-dioxide (D) Hydrogen

22. The universal law of gravitation was propounded by
(A) Kepler (B) Galileo
(C) Newton (D) Copernicus

23. The hardest substance available on earth is
(A) Platinum (B) Coal
(C) Gold (D) Diamond

24. Galvanised iron sheets have a coating of
(A) zinc (B) lead
(C) chromium (D) tin

25. What is laughing gas ?
(A) Sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide (D) Hydrogen peroxide

26. Balloons are filled with
(A) oxygen (B) nitrogen
(C) helium (D) argon

27. What is the scientific name for common salt ?
(A) sodium carbonate (B) sodium chloride
(C) sodium bicarbonate (D) calcium chloride

28. Ecology deals with
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment

29. Houseflies, dragonflies, beetles and ants are all insects. An insect has
(A) six legs (B) eight legs
(C) four legs (D) five legs

30. Which of the following is an important source of Vitamin C ?
(A) Potato (B) Butter
(C) Orange (D) Fish

31. Which of the following is necessary for burning ?
(A) Carbon dioxide (B) Hydrogen
(C) Oxygen (D) Neon

32. AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) is caused by one type of
(A) Virus (B) Bacteria
(C) Protozoa (D) Fungus

33. Which of the following is a reptile ?
(A) Elephant (B) Bats
(C) Snake (D) Ostrich

34. Plants make their own food by a process called
(A) Breathing (B) Transpiration
(C) Photosynthesis (D) Pollination

35. Electricity is supplied to consumers at
(A) 420 kilovolts (B) 33 kilovolts
(C) 220 volts (D) 132 kilovolts

36. The number of chambers in the human heart is
(A) six (B) four
(C) two (D) eight

37. Acids contain at least one atom of
(A) Hydrogen (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Carbon

38. India’s first mission to moon is called
(A) Prithvi (B) Aryabhatta
(C) Ashoka (D) Chandrayaan-1

39. If a piece of stone weighs 6 kilogram on earth’s surface, what will be the weight of the same
piece of stone on the surface of the moon ?
(A) 6 kilogram (B) 3 kilogram
(C) 1 kilogram (D) 12 kilogram

40. The purity of gold ornaments is measured in ‘carats’. Pure gold is
(A) 20 carats (B) 22 carats
(C) 23 carats (D) 24 carats

41. Diamond is a form of
(A) gold (B) silver
(C) carbon (D) iron

42. Which of the following was first learnt by primitive man ?
(A) agriculture (B) manufacture of wheel
(C) making fire (D) taming animals

43. Who started the Saka era ?
(A) Alexander (B) Kanishka
(C) Ashoka (D) Samudragupta

44. The word India is derived from the river
(A) Indus (B) Ganga
(C) Yamuna (D) Mahanadi

45. The ‘Anga’ is the main scripture of the Jains. It is written in
(A) Pali (B) Prakrit
(C) Sanskrit (D) Hindi

46. Who established the Maurya dynasty ?
(A) Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bindusara (D) Kanishka

47. Buddhism was founded by
(A) Siddhartha (also known as Gautama) (B) Mahavira
(C) Fa-Hien (D) Alexander

48. Gautama Buddha attained enlightenment at Bodh Gaya. It is situated in the present day
(A) Uttar Pradesh (B) West Bengal
(C) Bihar (D) Madhya Pradesh

49. The first railway line was opened to traffic in 1853. It ran from Bombay to
(A) Delhi (B) Madras
(C) Calcutta (D) Thane

50. The partition of Bengal took place in the year
(A) 1902 (B) 1903
(C) 1904 (D) 1905

51. The term ‘Satyagraha’ is associated with
(A) Mahatma Gandhi (B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Lala Lajpat Rai (D) G.K.Gokhale

52. The first popular revolt against the British (also called the Sepoy Mutiny) happened in the
year
(A) 1857 (B) 1867
(C) 1877 (D) 1897

53. “Do or Die” was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) B. G. Tilak (D) Subhash Chandra Bose

54. ‘Thanas’ was established during the British period by
(A) Cornwallis (B) Warren Hastings
(C) William Bentinck (D) Wellesley

55. Which of the British rulers was associated with the ‘abolition of sati’ ?
(A) William Bentinck (B) Warren Hastings
(C) Robert Clive (D) Dalhousie

56. Whose reign is considered as the golden age of Mughal architecture ?
(A) Shah Jahan (B) Jahangir
(C) Aurangzeb (D) Akbar

57. Fort William in Bengal was constructed by the
(A) British (B) Portuguese
(C) Dutch (D) French

58. Who founded the Ahom kingdom of Assam ?
(A) Sukapha (B) Bamunikonwar
(C) Dihingia Raja (D) Khora Raja

59. Who established the ‘satras’ in Assam ?
(A) Nathmuni (B) Srimanta Sankaradeva
(C) Ramananda (D) Kabir

60. To promote trade and commerce, Sher Shah constructed many roads. The most famous of
them was the Grand Trunk Road. It ran from
(A) Gujarat to Delhi (B) Bengal to Punjab
(C) Delhi to Lahore (D) Delhi to Kashmir

61. In the battle of Saraighat in 1671 A.D.
(A) Mir Jumla defeated the Ahom king Jayadhwaj Singha
(B) The Ahom king Jayadhwaj Singha defeated Mir Jumla
(C) The Ahom general Bir Lachit defeated the Mughal general Ram Singh
(D) The Mughal general Ram Singh defeated the Ahom general Bir Lachit

62. A very special tank, which archaeologists call the Great Bath was found in the ancient city of
(A) Mohenjodaro (B) Lothal
(C) Harappa (D) Kalibangan

63. Ashoka the Great belonged to the
(A) Mughal dynasty (B) Maurya dynasty
(C) Slave dynasty (D) British Empire

64. ‘Abhijnanam Sakuntalam’ was written by
(A) Kalidas (B) Kautilya
(C) Harshavardhana (D) Banabhatta

65. First Indo – Pak war was started in the year
(A) 1945 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1950

66. What is 20% of 200 ?
(A) 20 (B) 40
(C) 60 (D) 80

67. Choose the greatest from the following ?
(A) 9.90 (B) 9.99
(C) 9.09 (D) 0.99

68. How many months have 30 days ?
(A) 4 (B) 5
(C) 6 (D) 7

69. Fill in the blank in the series with an appropriate letter.
A C E G I K __ O
(A) M (B) N
(C) L (D) P

70. Choose the odd one out.
(A) Rose (B) Lotus
(C) Jasmine (D) Cauliflower

71. Find one angle of an equilateral triangle.
(A) 60 degree (B) 90 degree
(C) 45 degree (D) 30 degree

72. If the mean (average) of 5 numbers is 5.4 what is the total sum of these numbers ?
(A) 20 (B) 24
(C) 26 (D) 27

73. If x = 5, y = 3, z = 9 find the value of 4x – 3y + 7z.
(A) 64 (B) 74
(C) 84 (D) 94

74. At what rate of simple interest will Rs. 525/- amount to Rs. 588/- at the end of 3 years.
(A) 4% (B) 6%
(C) 8% (D) 10%

75. Find the square root of 15876
(A) 156 (B) 146
(C) 126 (D) 116

76. What is the greatest prime number between 1 and 10 ?
(A) 7 (B) 8
(C) 9 (D) 10

77. The area of a rectangle whose length and breadth are 12 cm and 4 cm respectively is
(A) 16 sq cm (B) 48 sq cm
(C) 8 sq cm (D) 20 sq cm

78. How many lines can be drawn through two points in a plane ?
(A) 4 (B) 3
(C) 2 (D) 1

79. Adding 1 to the greatest 5 digit number, should give
(A) smallest 6 digit number (B) another 5 digit number
(C) greatest 6 digit number (D) smallest 5 digit number

80. A vehicle starts from point A and runs 10 kms towards north, turns to its right and runs 15
kms. It then turns to its right and runs another 10 kms to reach the finishing point at B. After
reaching at point B, how far is it from the starting point A ?
(A) 13 (B) 14
(C) 15 (D) 16

81. If the bus fare of 9 passengers is Rs. 1080/-, what will be the bus fare of 21 passengers ?
(A) Rs. 2520/- (B) Rs. 3520/-
(C) Rs. 4520/- (D) Rs. 5520/-

82. How many zeroes (0) are there in 1 crore ?
(A) 5 zeroes (B) 6 zeroes
(C) 7 zeroes (D) 8 zeroes

83. The town newspaper is published every day. One copy has 12 pages. Everyday 11,980
copies are printed. How many total pages are printed everyday ?
(A) 1,43,760 (B) 2,43,760
(C) 3,43,760 (D) 4,43,760

84. The Independence Day was celebrated in 1999 on Monday. On which day was it celebrated
in 2000 ?
(A) Tuesday (B) Wednesday
(C) Thursday (D) Friday

85. Which city in India hosted the Common Wealth Games, 2010 ?
(A) Mumbai (B) Delhi
(C) Kolkata (D) Bangalore

86. Which country won the Football World cup in 2010 ?
(A) Germany (B) Argentina
(C) Brazil (D) Spain

87. Ranji trophy is associated with
(A) Cricket (B) Football
(C) Hockey (D) Badminton

88. The term L.B.W. is associated with which of the following games ?
(A) Cricket (B) Hockey
(C) Football (D) Polo

89. How many teams participated in the Cricket World Cup 2011 ?
(A) 12 (B) 14
(C) 16 (D) 10

90. Which country won the Cricket World Cup 2011 ?
(A) Sri Lanka (B) Australia
(C) India (D) England

91. The name Sachin Tendulkar is associated with
(A) Football (B) Cricket
(C) Chess (D) Hockey

92. The khasi tribe is found mainly in the state of
(A) Chattisgarh (B) Jharkhand
(C) Orissa (D) Meghalaya

93. The Treaty of Yandaboo was signed in the year
(A) 1826 (B) 1856
(C) 1886 (D) 1926

94. World’s longest river is
(A) Nile (B) Amazon
(C) Ganges (D) Yangtze Kiang

95. Malayalam language is spoken in the state of
(A) Maharashtra (B) Meghalaya
(C) Kerala (D) Jharkhand

96. Mona Lisa, world’s most valuable painting was painted by
(A) Leonardo da Vinci (B) John Banvard
(C) M.F. Hussain (D) None of these

97. In hockey, the number of players on each side is
(A) 10 (B) 11
(C) 12 (D) 13

98. Who formed the INA (Indian National Army) to fight the British ?
(A) Subhas Chandra Bose (B) C. R. Das
(C) Mahatma Gandhi (D) Jawaharlal Nehru

99. Which of the following is a kharif crop ?
(A) Rice (B) Wheat
(C) Barley (D) Mustard

100. The central bank of India is the
(A) SBI (B) RBI
(C) UBI (D) None of these

101. Which of the following is a major tea producing state ?
(A) Assam (B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh (D) Punjab

102. Which of the following states is a major producer of wheat ?
(A) Nagaland (B) Mizoram
(C) Arunachal Pradesh (D) Punjab

103. Which of the following states is an important producer of sugarcane ?
(A) Maharashtra (B) Jammu and Kashmir
(C) Tripura (D) Sikkim

104. The Earth rotates 360 degree in about
(A) 12 hours (B) 24 hours
(C) 36 hours (D) 48 hours

105. A leap year has
(A) 365 days (B) 366 days
(C) 367 days (D) 368 days

106. The occurrence of days and nights is the result of
(A) revolution of the earth around the sun (B) rotation of the earth about its axis
(C) movement of the moon around the earth (D) Newton’s laws of motion

107. The duration of day and night becomes equal at all place on
(A) 21st March and 23rd September (B) 21st March and 21st June
(C) 21st June and 22nd December (D) does not happen

108. Solar eclipse occurs when
(A) the moon comes in between the sun and the earth
(B) the earth comes in between the sun and the moon
(C) the sun comes in between the moon and the earth
(D) None of the above

109. The crust of the earth is divided into two parts – the hydrosphere and the land mass. The land
mass occupies
(A) 50 % of the earth’s surface area
(B) about 29.2 % of the earth’s surface area
(C) 80 % of the earth’s surface area
(D) it keeps on varying

110. The Manas National Park is situated in the state of
(A) Andhra Pradesh (B) Assam
(C) Himachal Pradesh (D) Jammu and Kahsmir

111. Mausynram receives the highest rainfall in the world. It is located in the state of
(A) Tripura (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Meghalaya

112. Green Revolution in India led to a substantial increase in the production of
(A) food grains (B) milk
(C) steel (D) automobiles

113. ‘White Revolution’ in India is related to the development of
(A) dairy industry (B) paper industry
(C) silk industry (D) sugar industry

114. What is a tsunami ?
(A) Name of a flower
(B) Name of a mountain
(C) a series of water waves caused by the displacement of a large volume of a body of
water
(D) Name of a virus

115. Which country was hit by an earthquake and tsunami in March 2011 resulting in loss of lives
and property ?
(A) Argentina (B) Mexico
(C) Japan (D) Egypt

116. The zonal head quarter of Northeast Frontier Railway is at
(A) New Jalpaiguri (B) Shillong
(C) Guwahati (D) Katihar

117. The railway track in the Darjeeling Himalayan Railway (DHR) is
(A) Narrow gauge (B) Metre gauge
(C) Broad gauge (D) None of these

118. The Palk Strait lies between the countries
(A) Sri Lanka and Maldives (B) India and Sri Lanka
(C) India and Maldives (D) Bangladesh and Myanmar

119. Richter scale measures the magnitude of
(A) volcanoes (B) earthquakes
(C) floods (D) rainfall

120 ‘Jhum’ practiced in the northeastern states of India is a method of
(A) learning (B) agriculture
(C) dancing (D) cooking

121. The Kaziranga National Park is famous for its
(A) Asiatic lion (B) Bengal Tiger
(C) One horned rhinoceros (D) Eagle

122. Which is the largest continent ?
(A) Africa (B) Asia
(C) Australia (D) North America

123. ‘One light year’ is a unit of
(A) time (B) speed
(C) distance (D) sound

124. Which of the following is not a renewable resource ?
(A) forest (B) bio-energy
(C) solar energy (D) petroleum

125. Which is the third nearest planet to the sun ?
(A) Venus (B) Earth
(C) Mercury (D) Mars

126. The Pole Star indicates the direction to the
(A) South (B) North
(C) East (D) West

127. How many countries share land boundaries with India ?
(A) five (B) six
(C) seven (D) eight

128. Kalinga is the ancient name of
(A) Karnataka (B) coastal Orissa
(C) West Bengal (D) Kerala

129. Which of the following is a natural resource ?
(A) Tea (B) Rice
(C) Air (D) Cars

130. The colour of coal is
(A) Black (B) Blue
(C) Orange (D) Red

131. Which of the following fuels are used for running automobiles ?
(A) Wood (B) Coal
(C) Diesel (D) Charcoal

132. Paper was invented in
(A) China (B) India
(C) England (D) Japan

133. Two – thirds of the Earth’s surface is covered with water and, therefore, from the outer
space, the earth appears
(A) blue (B) green
(C) black (D) brown

134. Global warming is increasing at an alarming rate mostly due to increase of the amount of
(A) Oxygen in the air (B) Nitrogen in the air
(C) Carbon dioxide in the air (D) Hydrogen in the air

135. The President of India holds office for a period of
(A) 6 years (B) 5 years
(C) 4 years (D) 3 years

136. The Parliament of India has houses.
(A) two (B) three
(C) four (D) five

137. Which of the following is known as the Pink City of India ?
(A) Bangalore (B) Jaipur
(C) Lucknow (D) Kolkata

138. Who is the President of India ?
(A) APJ Abdul Kalam (B) Somnath Chatterjee
(C) Pratibha Patil (D) Manmohan Singh

139. Which state has the highest literacy rate in the country ?
(A) Kerala (B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh (D) Tripura

140. Which of the following states celebrate Bihu festival ?
(A) Himachal Pradesh (B) Assam
(C) Kerela (D) Andhra Pradesh

141. The first silent feature film made in India was
(A) Raja Harishchandra (B) Alam Ara
(C) Kisan Kanya (D) Mother India

142. Stilwell Road (constructed during World War II and originally called Ledo Road ) connected
(A) Northeast India with China (B) India with Afghanistan
(C) India with East Pakistan (D) India with Bhutan

143. 26th January in India is celebrated as
(A) Independence Day (B) Republic Day
(C) Revolution Day (D) Parliament Day

144. Majuli is the largest fresh water river island of the world. It is located in the state of
(A) Tripura (B) Assam
(C) Manipur (D) Arunachal Pradesh

145. The Tawang monastery, the famous Buddhist monastery in India is located in
(A) Bihar (B) Himachal Pradesh
(C) Assam (D) Arunachal Pradesh

146. Sangam literature contains
(A) earliest works in Tamil (B) earliest works in Sanskrit
(C) earliest works in Hindi (D) earliest works in Bengali

147. The river Brahmaputra flows through the state of
(A) Tamil Nadu (B) Jharkhand
(C) Chhattisgarh (D) Assam

148. Which of the following states does not share its boundary with Bangladesh ?
(A) West Bengal (B) Meghalaya
(C) Assam (D) Manipur

149. The temple of Goddess Kamakhya in Guwahati (Assam) is situated at the top of a peak of
the
(A) North Cachar Hills (B) Karbi Hills
(C) Nilachal Hills (D) Barail Hills

150. The National Anthem (‘Jana – gana – mana’) was composed by
(A) Mahatma Gandhi (B) Rabindra Nath Tagore
(C) Bankim Chandra Chatterjee (D) Motilal Nehru

ANSWER KEYS-

  1. C
  2. C
  3. A
  4. B
  5. C
  6. A
  7. C
  8. A
  9. B
  10. A
  11. C
  12. C
  13. C
  14. B
  15. A
  16. B
  17. D
  18. A
  19. D
  20. A
  21. A
  22. C
  23. D
  24. A
  25. C
  26. C
  27. B
  28. D
  29. A
  30. C
  31. C
  32. A
  33. C
  34. C
  35. C
  36. B
  37. A
  38. D
  39. C
  40. D
  41. C
  42. C
  43. B
  44. A
  45. B
  46. B
  47. A
  48. C
  49. D
  50. D
  51. A
  52. A
  53. A
  54. A
  55. A
  56. A
  57. A
  58. A
  59. B
  60. B
  61. C
  62. A
  63. B
  64. A
  65. B
  66. B
  67. B
  68. A
  69. A
  70. D
  71. A
  72. D
  73. B
  74. A
  75. C
  76. A
  77. B
  78. D
  79. A
  80. C
  81. A
  82. C
  83. A
  84. B
  85. B
  86. D
  87. A
  88. A
  89. B
  90. C
  91. B
  92. D
  93. A
  94. A
  95. C
  96. A
  97. B
  98. A
  99. A
  100. B
  101. A
  102. D
  103. A
  104. B
  105. B
  106. B
  107. A
  108. A
  109. B
  110. B
  111. D
  112. A
  113. A
  114. C
  115. C
  116. C
  117. A
  118. B
  119. B
  120. B
  121. C
  122. B
  123. C
  124. D
  125. B
  126. B
  127. C
  128. B
  129. C
  130. A
  131. C
  132. A
  133. A
  134. C
  135. B
  136. A
  137. B
  138. C
  139. A
  140. B
  141. A
  142. A
  143. B
  144. B
  145. D
  146. A
  147. D
  148. D
  149. C
  150. B

1 comment:

Thanks for choosing NAUKRI EXPRESS Dear Friends please post your valuable comments by which we can provide good service in future