LATEST NEWS

Latest: >

Search This Blog

RRB General Knowledge Solved Paper

  1. Who is known as the ‘Iron Man of India’?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Lala Lajpat Rai
C. Sardar Vallabhbhai Patel
D. Subhash Chandra Bose
Ans. (C) 

2. In which of the following fields did Tenzing Norgay distinguish himself?
A. Boxing
B. Mountaineering
C. Archery
D. Hockey
Ans. (B)


3. Who was the first lady Prime Minister of the World?
A. Sirimavo Bhandranaike
B. Margaret Thatcher
C. Indira Gandhi
D. Golda Meir
Ans. (A)

4. Where is Central Potato Research Institute?
A. Shimla
B. Lucknow
C. Kanpur
D. Bhopal
Ans. (A)

5. With which field is ‘Vikram Seth’ associated?
A. Space Research
B. Literature
C. Journalism
D. Music
Ans. (B)

6. India’s anti-tank missile is:
A. Akash
B. Agni
C. Prithvi
D. Nag
Ans. (D)

7. The major difference between the Moderates and the Extremists in the Congress Session of 1907 was regarding —
(a) Education
(b) Boycott
(c) Satyagraha
(d) Swaraj
Ans. (b)

8. Devaluation of currency helps in promoting—
(a) imports
(b) exports
(c) tourism
(d) national income
Ans. (b)

9. Which Indian State is the largest producer of cashew nuts?
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerala
(c) Assam
(d) Andhra Pradesh
Ans. (b)

10. 1930 is associated with—
(a) Presentation of Nehru Report
(b) Dandi March
(c) Second Round Table Conference
(d) Lahore Congress
Ans. (b)

11. Indian Railways has recently decided to set up a new Wheel & Axle factory at:
A. Chhapra
B. Harnaut
C. Jamalpur
D. Darbhanga
Ans. (A)

12. Match the following cities of South India with their States:
(a) Coimbatore 1. Kerala
(b) Cochin (Kochi) 2. Karnataka
(c) Mangalore 3. Tamil Nadu
(d) Vijayanagar 4. Andhra Pradesh
A. a-1, b-3, c-4, d-2
B. a-3, b-1, c-2, d-4
C. a-1, b3, c-2, d-4
D. a-3, b-1, c-4, d-2
Ans. (B)

13. With which of the following gland/organ is ‘diabetes’ associated?
A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. Kidney
Ans. (C)

14. Cornea is a part of which of the following organs of human body?
A. Heart
C. Eye
B. Kidney
D. Ear
Ans. (C)

15. The blood cholesterol level in 100 ml of blood in a normal person varies between:
A. 250 to 350 mg
B. 150 to 250 mg
C. 100 to 150 mg
D. 50 to 100 mg
Ans. (C)

16. Choose the correct chronological order of dynasties:
A. Lodi, Slave, Tughlaq, Khilji
B. Slave, Tughlaq, Khilji, Lodi
C. Khilji, Lodi, Slave, Tughlaq
D. Slave, Khilji, Tughlaq, Lodi
Ans. (D)

17. Token currency was introduced in India for the first time by:
A. Firuz Shah Tughlaq
B. Muhammad bin Tughlaq
C. Alauddin Khilji
D. Qutubuddin Aibak
Ans. (B)

18. Which of the following pairs is incorrect?
A. Bairam Khan — Akbar
B. Jaswant Singh — Aurangzeb
C. Amir Khusrau — Jehangir
D. Ambar Malik — Humayun
Ans. (C)

19. Match the. following ancient books with their authors:
(a) Mahabharata 1. Kalidasa
(b) Kadambari 2. Panini
(c) Meghadoot 3. Banabhatta
(d) Asthadhyayi 4. Ved Vyas
A. a-4, b-2, c-1, d-3,
B. a-1, b-2, c-3, d-4
C. a-4, b-3, c-1, d-2
D. a-2, b-3, c-1, d-4
Ans. (C)

20. Which of the following can be used for checking inflation temporari1y?
(a) Decrease in taxes
(b) Increase in wages
(c) Decrease in money supply
(d) None of these
Ans. (c)

21. With which aspect of Commerce are ‘bull’ and ‘hear’ associated?
A. Banking
B. Foreign Trade
C. Stock Market
D. Internal Trade
Ans. (C)

22. The Tenth Five-Year Plan pertains to which period?
A. 2000-01 to 2004-05
B. 2001-02 to 2005-06
C. 2002-03 to 2006-07
D. 2003-04 to 2007-08
Ans. (C)

23. Debt service ratio implies ratio between:
A. export and total payout on debt
B. import and total debt
C. domestic saving and• import
D. domestic saving and total debt
Ans. (A)

24 Who said, where wealth accumulates, men decay”?
A. Abraham Lincoln
B. Mao-Tse-Thng
C. Karl Marx
D. Goldsmith
Ans. (D)

25. Gresham’s law in economic relates to:
A. distribution of goods and services
B. circulation of currency
C. supply and demand
D. consumption and supply
Ans. (B)

26. Which of the following statements regarding the Constituent Assembly is true?
1. It is not based on Adult Franchise
2. It resulted from direct elections
3. it was a multiparty body
4. it worked through several committees
A. l and 2
B. 2 and 3
C. 1 and 4
D. l, 2, 3 and 4
Ans. (C)

27. Which of the following bills cannot be introduced first in the Rajya Sabha?
A. Money Bills
B. Bills pertaining, to the powers of the Supreme court of State Judiciary
C. Bills proclaiming the state of emergency arising out of war or external aggression
D. Bills bringing a State under emergency rules
Ans. (A)

28. How long can a person continue to be a Minister without being a member of either Houses of the Parliament?
A. 3 months
B. 6 months
C. l year
D. No time limit
Ans. (B)

29. Centigrade and Fahrenheit scales give the same reading at:
A. —273°
B. —40°
C. —32°
D. 100°
Ans. (B)

30. Match the scientists with their inventions:
(a) C. Marconi 1. Gramophone
(b) J.L. Baird 2. Radio
(c) Alexander Graham Bell 3. Television
(d) Thomas Alva Edison 4. Telephone
A. a-l, b-2, c-3, d-4
B. a-4, b-3, c-2, d-1
C. a-2, b-1, c-4, d-3
B. a-2, b-3, c-4, d-l
Ans. (D)

31. In the process of galvanization, an iron sheet is coated with:
A. aluminum
B. zinc
C. tin
D. chromium
Ans. (B)

32. Rate of evaporation does not depend upon:
A. temperature of the liquid
B. surface area of the liquid
C. mass of the liquid
D. air pressure
Ans. (C)

33. Which of the following process produce Hydrogen gas?
A. Electrolysis of water
B. Passing of steam over red hot iron
C. Reaction of zinc with hydrochloric acid
D. All of these
Ans. (A)

34. Match the following with their chemical formulae
(a) Common Salt 1. Na2 SiO3
(b) Alum 2. NaCl
(c) Gypsum 3. K2SO4. Al2 (SO4)3 24H2O
(d) Quartz 4. CaSO4. 2H2O
A. a-2, b-3, c-4, d-l
B. a-1, b-3, c-4, d-2
C. a-2, b-4, c-1, d-3
D. a-2, b-1, c-3, d-4
Ans. (A)

35. Which of the following is an element?
A. Ruby
B. Sapphire
C. Emerald
D. Diamond
Ans. (D)

36. Which of the following is true regarding a catalyst?
1. It increases the rate of reaction
2. It increases the activation energy
3. It reduces the activation energy
4. It is consumed in the reaction
A. 1 and 2
B. 1 and3
C. 2 and 4
D. 3 and 5
Ans. (B)

37. The hydraulic automobiles application of:
A. Archimedes’ Principle
B. Pascal’s law
C. Bernoulli’s theorem
D. Faraday’s law
Ans. (B)

38. Match the following countries with their capitals:
(a) Nigeria 1. Luanda
(b) Qatar 2. Abuja
(c) Zambia 3. Lusaka
(d) Angola 4. Doha
A. a-2, b-4, c-3, d-l
B. a-4, b-3, c-2, d-l
C. a-1, b-2, c-3, d-4
D. a-4, b-2, c-3, d-l
Ans. (A)

39. Which of the following planets orbits around the sun in backward direction from east to west?
A. Earth
C. Venus
B. Mercury
D. Jupiter
Ans. (C)

40. More than two third of world’s tin comes from which country?
A. China
B. Malaysia
C. Nigeria
D. Brazil
Ans. (A)

41. The largest temple in the world
A. Meenakshi Temple
B. Angkor Vat
C. Pashupati Nath Temple of Nepal
D. Kashi Vishwanath Temple
Ans. (B)

42. Aryabhatta was India’s renowned:
A. Poet
B. Physicist
C. Mathematician
D. Physician
Ans. (C)

43. Which of the following pair does not match?
A. Sariska Sanctuary – Rajasthan
B. Kaziranga National Park – Assam (Asom)
C. Ghana Bird Sanctuary – Meghalaya
D. Shivpuri National Park – Madhya Pradesh
Ans. (C)

44. Match the following hill stations of India with their states:
(a) Gulmarg 1. Rajasthan
(b) Dalhousie 2. Madhya Pradesh
(c) Mt. Abu 3. Jammu and Kashmir
(d) Panchmarhi 4. Himachal Pradesh
5. Uttaranchal
A. a-3, b-4, c-1, d-2
B. รก-5, b-3, c-i, d-2
C. a-4, b-3, c-2, d-5
D. a-5, b-4, c-2, d-1
Ans. (A)

45. On which river the Pong Dam has been constructed?
A. Ganga
B. Tapti
C. Yamuna
D. Beas
Ans. (D)

46. Which country is the world’s largest supplier of silk?
A.. USA
B. Japan
C. China
D. India
Ans. (C)

47. Which one of the following does not contribute to development in India?
A. Technological research
B. Population growth
C. Diversification of industry
D. Increased saving
Ans. (B)

48. ‘Jog’ the highest water fall in India is located in the state of
A. Uttaranchal.
B. Jammu and Kashmir
C. Tamil Nadu
D. Karnataka
Ans. (D)

49. The President can proclaim emergency on the written advice of the:
A. Chief Justice
B. Vice-President
C. Prime Minister
D. Union Cabinet
Ans. (C)

50. The first state in India carved out on a linguistic basis was:
A. Andhra Pradesh
B. Orissa
C. Manipur
D. Kerala
Ans. (A)

19 comments:

  1. Replies
    1. It is good to move as chance bring new things in life, paves the way for advancement.
      civil services coaching in vellore

      Delete
  2. many jobs for available in rrb .so plz all jobs model question and answer post plz......

    ReplyDelete
  3. its very helpful for our coming exam..........

    ReplyDelete
  4. pls techinnaG-III MODLE PAPERS POST PLS

    ReplyDelete
  5. Thank you very much. Now i was get one way...

    ReplyDelete
  6. sir ple provide me pharmacist grade 3 question paper and syllabus

    ReplyDelete
  7. Sir Please provide me the Railway chennai NTPC Main exam syallabus and Question paper

    ReplyDelete
  8. Thank u,pls tel me how to prepare assistant loco pilot

    ReplyDelete

Thanks for choosing NAUKRI EXPRESS Dear Friends please post your valuable comments by which we can provide good service in future