LATEST NEWS

Latest: >

Search This Blog

Loading...

RRB Gorakhpur Assistant Station master Exam previous paper Solved questions

RRB Gorakhpur Assistant Station master Exam previous paper Solved questions RRB assistant station master previous question paper RRB ASM SOLVED PREVIOUS YEAR PAPER . RRB Exam Previous Year model Question papers with Answers

Directions (1—5): Choose the word which is opposite in meaning to the keyword.
 
1. CHIDE
(1) Praise
(2) Affirm
(3) Halter
(4) Negate
Ans. (1)


2. ENDEARING
(1) Long
(2) Odious
(3) Unfriendly
(4) Irritating
Ans. (2)
 
3. BOISTEROUS
(1) Huge
(2) Small
(3) Quiet
(4) Calm
Ans. (4)

4. BESTOW
(1) Given
(2) Bad
(3) Accept
(4) Take away
Ans. (4)

5. PERENNIAL
(1) Belonging to oneself
(2) Tempting
(3) Occasional
(4) Perishable
Ans. (4)

Directions (6 — 10): Fill in the blanks with the appropriate word.

6. Fate smiled him ? in all his ventures.
(1) upon
(2) in
(3) to
(4) on
Ans. (4)

7. It is difficult for me to part ? my belongings.
(1) from
(2) with
(3) in
(4) of
Ans. (2)

8. You cannot deprive him ? his right.
(1) upon
(2) with
(3) from
(4) of
Ans. (4)

9. Hard work has taken toll ? his health.
(1) upon
(2) with
(3) of
(4) on
Ans. (4)

10. We must always try to live life ? dignity.
(1) with
(2) by
(3) in
(4) of
Ans. (1)

11. The blood pressure of a normal person is:
(1) 100/80
(2) 100/90
(3) 80/120
(4) 90/100
Ans. (3)

12. Colour blindness is related to
(1) heredity
(2) blood pressure
(3) digestive system
(4) respiratory system
Ans. (1)
 
13. In simple harmonic motion, what remains constant?
(1) Amplitude
(2) Angular displacement
(3) Time period
(4) Kinetic energy
Ans. (3)

14. When a glass rod is rubbed by a silken cloth, the rod acquires
(1) positive charge
(2) negative charge
(3) positive & negative charge both
(4) None of these
Ans. (1)

15. The velocity of sound does not depend on
(1) temperature
(2) medium
(3) pressure
(4) humidity
Ans. (3)

16. The ultrasonic sound can be heard by
(1) dogs
(2) men
(3) microphone
(4) None of these
Ans. (4)

17. Which of the following is not a hormone?
(1) Insulin
(2) Adrenalin
(3) Thyroxin
(4) Hemoglobin
Ans. (4)

18. The longest among the following dams is
(1) Mathon dam
(2) Bhakhara Nangal
(3) Hirakud
(4) Nagarjun Sagar
Ans. (3)

19 Milind Panho is a
(1) drama in Sanskrit
(2) Jam description
(3) Pali treatise
(4) Persian treatise
Ans. (3)

20. Which of the following invented Algebra?
(1) Meghatithi
(2) Bhaskar
(3) Apastamb
(4) Aryabhatta
Ans. (2)

21. A mega city has a minimum population of:
(1) 10 lakhs
(2) 20 lakhs
(3) 50 lakhs
(4) 1 crore
Ans. (4)

22. The language of Chola rulers was:
(1) Sanskrit
(2) Kannada
(3) Tamil
(4) Telugu
Ans. (3)

23. Gandhiji started march to Dandi from:
(1) Dandi
(2) Sabarmati Ashram
(3) Gujarat
(4) Champaran
Ans. (2)

24. Which of the following rivers pass through valley?
(1) Godavari
(2) Narmada
(3) Krishna
(4) Mahanadi
Ans. (2)

25. The sex ratio is
(1) Kerala
(2) West Bengal
(3) Uttar Pradesh
(4) Mizoram
Ans. (1)

26. The post of collector in India was created in:
(1) 1772
(2) 1779
(3) 1792
(4) 1882
Ans. (1)

27. Who defeated the Marathas in the third battle of Panipat?
(1) Afghans
(2) Mughals
(3) English
(4) French
Ans. (1)

28. The people of Indus Valley civilization worshipped:
(1) Brahma
(2) Vishnu
(3) Pashupati
(4) Indra and Varun
Ans. (3)

29. Ashoka was related to:
(1) Haryak dynasty
(2) Mauryan dynasty
(3) Gupta dynasty
(4) None of these
Ans. (2)

30. The number of Puranas is
(1) 18
(2) 21
(3) 23
(4) 16
Ans. (1)

31. The first animal domesticated by Neolithic people was:
(1) Sheep
(2) Goat
(3) Dog
(4) Horse
Ans. (3)

32. In the Vedic age:
(1) Polygamy was unknown
(2) Child marriage was prominent
(3) Widow could remarry
(4) Hypergamy was allowed
Ans. (3)

33. Which of the following is wrongly matched?
(1) Namdeva – Maharashtra
(2) Chaitanya – Bengal
(3) Narsimha Mehta – Gujarat
(4) Vallabhacharya – Gujarat
Ans. (4)

34. Name the Persian version of the Mahabharata, translated during Akbar’s reign
(1) Akbar Namah
(2) Iqbal Namah
(3) Saminatu-ul-Aluliy
(4) Razmbamah
Ans. (4)

35. The Marathas were defeated in the Anglo-Maratha wars due to:
(1) Lack of capable leadership
(2) Military weaknesses
(3) Failure in estimating correctly the strength of the British
(4) All the above
Ans. (4)

36. Which of the following Acts delegated the power of framing laws to the Council of the Governor General?
(1) Charter Act — 1833
(2) Charter Act — 1853
(3 The Government of India Act —1919
(4) The Government of India Act —1935
Ans. (1)

37. Who was the founder of Darpan?
(1) Ishwar Chandra Vidyasagar
(2) Sachindranath Sanyal
(3) Bal Shastri Jambekar
(4) Jyotiba Phule
Ans. (3)

38. The single biggest item of British capital investment in India was/were
(1) Railways
(2) Plantation and Mines
(3) Banking and Insurance
(4) All the above
Ans. (1)

39. The first weekly paper published by the Indian National Congress’ in 1889, was:
(1) Young India
(2) India
(3) Indian People
(4) Voice of India
Ans. (1)

40. Lala Lajpat Rai suffered fatal injuries during the demonstration against the:
(1) Cripps Mission
(2) Simon Commission
(3) Jallianwala Bagh Massacre
(4) Rowlatt Act
Ans. (2)

41. The only annual session of the Congress presided over by Gandhiji was:
(1) Kakinada — 1923
(2) Belgaum — 1924
(3) Kanpur — 1925
(4) Guwahati ? 1926
Ans. (2)

42. Habeas Corpus means:
(1) An order front a court to free a ‘person who has been illegally detained by the police or any other person
(2) An order from a superior court calling up the record of a proceeding in an inferior court for review
(3) An order from the superior court to an official to show his right to the office
(4) An order from the higher court to stop proceeding in a certain case
Ans. (1)

43. Mixed economy envisages:
(1) co-existence of capitalists and labourers
(2) integrated economic development
(3) development of agriculture and industry simultaneously
(4) private and public sectors
Ans. (4)

44. Which one of the following is correctly matched?
(1) Bombay Stock Exchange ? SENSEX
(2) National Stock Exchange ?NYSE
(3) New York Stock Exchange ?NIFTY
(4) London Stock Exchange ? NIKKEI
Ans. (1)

45.The important objectives of the development of cooperative sector are:
(1) Prevention of concentration of economic power
(2) Wider dispersal of ownership of productive resources
(3) Active involvement of people in the development programmes
(4) All the above
Ans. (4)

46. Securities & Exchange Board of India {SEBI) was established in
(1) 1981
(2) 1988
(3) 1990
(4) 1992
Ans. (2)

47. Subsidies means:
(1) payment by Government for purchase of goods and services
(2) payment by business enterprises to factors of production
(3) payment by companies to share holders
(4) payment by Government to business enterprise without buying any good and services
Ans. (1)

48. Which one ‘of the following will directly increase the GNP?
(1) an increase in investment
(2) a surplus in budget
(3) a fall in national debt
(4) a rise in the interest rate
Ans. (1)

49. Who wrote a book describing the theory of economic drain of In dia during British Rule?
(1) Dadabhai Naoroji
(2) Lala Lajpat Rai
(3) Mahatma Gandhi
(4) J. L. Nehru
Ans. (1)

50. As per 2001 Census, the state having highest urban population is:
(1) Uttar Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Tamil Nadu
(4) Kerala
Ans. (2)

51. How would you describe the Indian Constitution?
(1) Medium in size
(2) Very small and compact
(3) One of the most elaborate Constitutions in the world
(4) It is not a written Constitution
Ans. (3)
 
52. Who is competent to amend the fundamental rights?
(1) President
(2) Lok Sabha
(3) Supreme Court
(4) Parliament
Ans. (4)

53. Name the canal that joins the Red Sea and the Mediterranean Sea:
(1) Kiel Canal
(2) Panama
(3) Suez Canal
(4) None of these
Ans. (3)

54. Amongst the following Indian states which one has the minimum total forest cover?
(1) Sikkim
(2) Goa
(3) Haryana
(4) Kerala
Ans. (3)

55. Which one among the following languages has largest nUmber of speakers in the world?
(1) Bengali
(2) French
(3) Japanese
(4) Portuguese
Ans. (4)

56.The great Asian river Mekong does not run through.:
(1) China
(2) Malaysia
(3) Cambodia
(4) Laos
Ans. (2)

57. In March-April, 2009 India defeated New Zealand in test cricket match series. This victory came after how many years?
(1) 49 years
(2) 47 years
(3) 46 years
(4) None of these
Ans. (4)

58. Who among the following is the winner of Miss India World Wide 2009?
(1) Nikkitasha Marhawa
(2) Kanchan Verma
(3) Shagun Sarabhai
(4) None of these
Ans. (4)

59. 8th March is celebrated as:
(1) International Women’s Day
(2) International Literacy Day
(3) Both (1) and (2)
(4) None of these
Ans. (1)

60. In IPL version of cricket, the Australian Shane Warne was the captain of which team?
(1) Chennai Super King
(2) Rajasthan Royals
(3) Deccan Chargers
(4) Knight Riders
Ans. (2)

61. In Lok Sabha the number of seats is:
(1) 545
(2) 542
(3) 549
(4) 544
Ans. (1)

62. Who is benefited from inflation?
(1) Creditor
(2) Debtor
(3) Banks
(4) Citizens
Ans. (2)

63.Jyoti Randhawa is associated to which sport?
(1) Golf
(2) Badminton
(3) Wrestling
(4) Tennis
Ans. (1)

64. Who is the writer of book Conquest of Self?
(1) Mahatma Gandhi
(2) J. L. Nehru
(3) Sardar Vallabhbhai Patel
(4) J.C. Bose
Ans. (1)

65. When is the World Environment Day observed?
(1) 6thJune
(2) 4th June
(3) 5th June
(4) None of these
Ans. (3)

66. Chandrayaan -I, Indian Moon Mission, was launched on:
(1) 22 October, 2008
(2) 21 October, 2008
(3) 22 September, 2008
(4) 22 November, 2008
Ans. (1)

67. Who among the following controls/supervises the Consolidated Fund of India?
(1) Indian Finance Minister
(2) Comptroller and Auditor General of India
(3) Parliament
(4) None of these
Ans. (2)

68. Who has defined the office of profit?
(1) Parliament
(2) Supreme Court
(3) Council of ministers
(4) Constitution
Ans. (4)

69. Which of the following is not a Constitutional arrangement?
(1) Finance Commission
(2) Planning Commission
(3) Election Commission
(4) Union Public Service Corn mission
Ans. (2)

70. Partition of Bengal was done during the period of:.
(1) Lord Curzon
(2) Lord Clive
(3) Lord Cornwallis
(4) Lord Dalhousie
Ans. (1)

71. (7857 + 3596 + 4123) ÷ 96 =?
(1) 155.06
(2) 162.25
(3) 151.83
(4) 165.70
Ans. (2)

72: 741560 + 935416 + 1143 +17364=?
(1) 1694583
(2) 1695438
(3) 1695483
(4) 1659483
Ans. (3)

73. 36% of 4800 x 0.2% of 1320=?
(1) 4535.52
(2) 4551.36
(3) 4561,92
(4) 4572.48
Ans. (3)

74. Raman’s salary is decreased by 10%. By what per cent his decreased salary be raised to have the original salary?
(1) 10%
(2) 11%
(3) 11.11 %
(4) 12%
Ans. (3)

75. To get 35% of a number, the number should be multiplied by
(1) 7/ 20
(2) 3.5
(3)√7/20
(4) 5
Ans. (1)

76. The number whose 20% is 10, is
(1) 30
(2) 40
(3) 50
(4) 70
Ans. (3)

77. A sum in 20 years at a certain rate of simple interest. In how many years will it be four times of itself?
(1) 40 years
(2) 50 years
(3) 60 years
(4) 80 years
Ans. (3)

78. The sum of two numbers is 100 and their difference is 50. The ratio of these numbers is
(1) 2:1
(2) 3:1
(3) 4:1
(4) 5:1
Ans. (2)

79. The population of a town increases at 10% per annum. If the present population is 160000, what will be the population after 4 years?
(1) 1,94,481
(2) 1,78,641
(3) 1,92,000
(4) 1,65,000
Ans. (1)

80. The ratio of the volumes of two cubes is 1: 27. The ratio of their surface areas will be
(1) 1:3
(2) 1:6
(3) 1:9
(4) 1:18
Ans. (3)

81. The simple interest on a certain sum at the rate of4% per an num in 4 years Is Rs. 80 more than the simple interest on the same sum at 5% per annum af ter 3 years. The sum is
(1) Rs. 7000
(2) Rs. 7,500
(3) Rs. 8000
(4) R 8,500
Ans. (3)

82. At what rate of compound interest a sum will be 25/ 16times of itself in 2 years?
(1) 16%
(2) 18%
(3) 20%
(4) 25%
Ans. (4)

83. In an examination, a student gets 20% of total marks and fails by 30 marks. Another student gets 32% of total marks which is more than the minimum pass marks by 42 marks. The pass percentage is
(1) 24%
(2) 25%
(3) 26%
(4) 28%
Ans. (2)

84. A particle is thrown upwards at the velocity of 39.2 m/sec. Time to reach the highest point is
(1) 3 seconds
(2) 4 seconds
(3) 3.75 seconds
(4) 4.75 seconds
Ans. (2)

85. If the interest is compounded annually and the compound interest after 3 years at 10% per annum on a sum is Rs. 331, the principal is
(1) Rs. 900
(2)Rs. 1000
(3) Rs. 1050
(4) Rs. 1100
Ans. (2)

86. A shopkeeper earns 20%, by allowing a discount of 10% on the marked price of an article. An article is marked at Rs. 280, its actual price is
(1) Rs. 195
(2) Rs, 200
(3) Rs. 225
(4) Rs. 215
Ans. (2)

87. Ram bought 1600 eggs at the rate of Rs. 3.75 per dozen. He sold 900 of them at 2 eggs for Re 1 and the remaining at 5 eggs for Rs. 2. Find his loss or gain per cent.
(1) 40%
(2) 45%
(3) 42%
(4) 46%
Ans. (4)

88. In an election a candidate gets 40% of votes polled and is defeated by the winning candidate by 298 votes. Find the total number, of votes polled.
(1) 1360
(2) 1490
(3) 1520
(4) 1602
Ans. (2)

89. Two numbers are less than the third number by 30% and 37% respectively. By what percent is the second number less than the first number?
(1) 15%
(2) 10%
(3) 25%
(4) 20%
Ans. (2)

90. A man goes from A to B at the speed of 5 kmph and returns from B to A at 4 kmph. His average speed during the whole journey is
(1) 35/9 Kmph
(2) 40/9 Kmph
(3) 46/9 Kmph
(4) 50 /9Kmph
Ans. (2)

No comments:

Post a Comment

Thanks for choosing NAUKRI EXPRESS Dear Friends please post your valuable comments by which we can provide good service in future